woensdag 7 december 2016

Waarom vliegen duur moet zijn


Een bekende Ierse luchtvaartmaatschappij beweert dat u voor 9,99 Euro naar uw volgende vakantiebestemming kan vliegen. Dat is een leugen. Niet zozeer omdat de bagage niet inbegrepen is. Er is nog iets veel belangrijkers niet inbegrepen: de milieuschade die de vloot dagelijks aanricht. Die milieuschade bestaat uit verschillende elementen. Er is de CO2 uitstoot die het broeikaseffect op aarde aanzwengelt. Dat dreigt vele regio’s in extreme weersomstandigheden te brengen, waarbij veel menselijke en materiĆ«le schade te lijden is. Wie betaalt die schade? Vooral de mensen die in die gebieden wonen, en gedeeltelijk ook u en ik, in de vorm van belastingen en verhoogde uitgaven voor rampenbestrijding en verzekeringen.

Maar er is meer: voor de dorpen rondom de luchthavens kan er een Doel-scenario dreigen. De geluidshinder van de vliegtuigen kan zo groot worden dat mensen er niet langer willen wonen. Wie er door omstandigheden toch moet blijven wonen, is de dupe want hij ziet niet alleen zijn leefomgeving onrustiger worden; hij ziet ook de waarde van zijn vastgoed-vermogen dalen.

Er is een eenvoudige oplossing. Laat de vliegtuigmaatschappij de milieukosten betalen en doorrekenen aan de klant. U betaalt dan wel een ticket dat duurder is dan 9,99 Euro, en er komen dan vanzelf minder vluchten door de wet van vraag en aanbod. Met de verhoogde opbrengsten worden de mensen rond de luchthaven vergoed voor de schade die ze lijden, liefst met een bedrag dat zo royaal is dat Vlaams-Brabant en Brussel beginnen te ijveren om de vliegtuigen boven hun grondgebied te mogen krijgen. De vervuiler betaalt. Eenvoudig toch?

Ik verwijs ook naar mijn Engelstalige blog: “Travelling is a privilege”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten