woensdag 25 maart 2015

Vernieuwde Innigheid


Dit boek vond ik in een boekhandel in Deventer. Deventer is een stad met een unieke "atmosfeer". Hoe dit komt, kan ik je niet uitleggen, je moet de stad gewoon bezoeken (net zoals je Napels moet bezoeken om de atmosfeer van Napels te snuiven).  De stad was in haar bloeitijd de bakermat van een lekenbeweging "de moderne devotie" en dat is precies het onderwerp van dit rijk geïllustreerde boek.

De moderne devotie is zeer merkwaardig als beweging omdat ze haar hoogtepunt heeft in een tijd waarin het met de Kerk niet zo goed gaat (15de eeuw). Nog voor de reformatie opkwam, voelden mannen en vrouwen met hun ellebogen aan dat het tijd was voor een meer zuivere beleving van het christendom. Door een beter leven van "vernieuwde innigheid" te leiden probeerden zij in feite de Kerk van binnen uit te veranderen. Je zou kunnen zeggen dat zij op dat moment de ware Kerk vormden, tenminste als je zoals ik de Kerk eerder als een beweging ziet dan als een instituut of machtscentrum.

We moeten deze "moderne devotie" zeker niet idealiseren - vandaag zouden we deze levensstijl zeker te streng vinden, maar er is toch een belangrijk positief punt: aan de vruchten herken je de boom. En een belangrijke vrucht van deze boom was het werk van Thomas a Kempis: "de imitatione Christi" - over de navolging van Christus. Het is vandaag misschien minder bekend, maar over de eeuwen heen gerekend zou het het meest gedrukte werk zijn na de Bijbel en het loont de moeite er af en toe een fragment uit te lezen.

Je gaat dan beseffen dat middeleeuwers niet zo anders waren dan wijzelf. Het ziet ernaar uit dat vandaag de voorwaarden gunstig zijn voor een postmoderne devotie al kan zich daar niemand iets bij voorstellen. Misschien kan dit prachtige kunstboek inspiratie bezorgen. Zie ook mijn eerdere blog: "een weg van verstilling".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten