dinsdag 3 december 2013

Logboek der Lage Landen

Dit boek is een handig naslagwerk voor historische gebeurtenissen in de Lage Landen en daarbuiten. De auteur Wout van der Toorn tekende alle noemens-waardige historische gebeurtenissen op en plaatste ze chronologisch op de linkerhelft van iedere bladzijde als ze betrekking hebben op de Lage Landen en op de rechterzijde als ze betrekking hebben op het ruimer wereldgebeuren. Op die manier kan je alles wat je ooit leerde, plaatsen in de juiste tijd en tegen de juiste achtergrond. Automatisch wordt je oog toch gericht op de linkerzijde; de nationale geschiedenis trekt toch iets meer de aandacht dan de wereldgeschiedenis.

Het geheel is doorspekt met beroemde historische uitspraken en op die manier kan je die ook goed plaatsen: uitspraken als "Alea iacta est", "Paris vaut bien une messe" of "Ich bin ein Berliner". Ook belangrijke ontwikkelingen en ontdekkingen komen aan bod. Zo wijst de auteur op het belang van de uitvinding van het haringkaken (gevangen haring in één beweging van ingewanden reinigen) rond 1350, een levensbelangrijke productiviteits-verhoging in de visserij van de Lage Landen en een grote 'boost' van de economie. Ook Shakespeare en Multatuli worden in hun tijd en achtergrond gesitueerd, opnieuw een goede zaak voor het cultureel niveau van de lezer.

Het kan studenten en historisch geïnteresseerden heel wat kopzorgen besparen. De hedendaagse benadering van het vak geschiedenis op de schoolbanken vermijdt iedere detailkennis rond jaartallen en gebeurtenissen en belicht graag stromingen en tendensen. Je weet dan wel wat feodaliteit is of Verlichting maar je verliest het inzicht in de chronologie van de historische gebeurtenissen. Ik was zelf ook slachtoffer van deze hedendaagse geschiedenisbenadering, zo moest ik bij het naslaan in dit boek vaststellen. Met het logboek der Lage Landen is alvast een praktisch probleem van de baan.

De grote kracht van de Lage Landen blijft mysterieus verborgen in hun grote rivieren. Ik verbaas me er telkens over dat de inwoners dit niet beseffen. Maar dat is vermoedelijk ook het geval in de andere grote deltagebieden van de wereld. Ik verwijs graag naar vroegere blogs in dit verband, o.a. de Verenigde Lage Landen.

(Het boek is uitgegeven bij Seaside-publishing.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten