zondag 1 november 2009

Biosfeer 2


In de woestijn van Arizona staat een bouwwerk dat in vergetelheid dreigt te raken. Biosfeer 2 wordt over het algemeen als een mislukking aanzien. Als we echter alleen naar de doelstellingen van dit experiment kijken, is het misschien wel een van de belangrijkste experimenten van vorige eeuw.


Aanvankelijk zag ik dit experiment rond 'onafhankelijke ecosystemen' vooral als noodzakelijke springplank voor langdurige ruimtereizen, en dat is nog steeds belangrijk. Maar hoe langer ik erover denk, hoe meer ik het belang ervan inzie voor de wereld hier bij ons.


Als deze generaties de planeet in een versneld tempo verbranden, dan moeten ze het scenario van een klimaatkataklisme voorbereiden, zelfs al is er nog geen wetenschappelijke zekerheid. Onze levenswijze hebben we weliswaar nog niet veranderd, maar bijna iedereen gaat alvast akkoord dat preventieve maatregelen noodzakelijk zijn. Maar hebben we al gedacht aan noodmaatregelen; met andere woorden: hebben we al gedacht aan een nooduitgang als dit klimaatkataklisme zich voordoet?


Meer hierover op mijn engelse blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten